Już w najbliższą środę (13 sierpnia) na Małym Rynku w Krakowie rozpocznie się XII Festiwal Pierogów! Czternaście restauracji przygotuje wyjątkowe dania, które z pewnością zachwycą wszystkich wyglądem i wyjątkowym wnętrzem! Festiwal potrwa do niedzieli (17 sierpnia).
Producenci najsmaczniejszych wyrobów będą walczyć o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody – statuetkę Kazimierza Wielkiego (to nagroda publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (to nagroda jury). Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Krakowa i Krakowska Kongregacja Kupiecka.
Pierogi będzie można kupować od środy (13 sierpnia). W tym dniu o godz. 16:00 rozpocznie się program artystyczno-muzyczny, a także warsztaty kulinarne dla dzieci. Podobnie będzie w czwartek (14 sierpnia), w tym dniu odbędzie się także Konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym wyłoniony zostanie laureat jury.
W piątek (15 sierpnia) oprócz występów artystycznych i warsztatów odbędzie się także Konkurs na najsmaczniejsze pierogi, w którym wyłoniony zostanie laureat publiczności. W tym dniu, o godz. 12:00, w Bazylice Mariackiej odprawiona zostanie msza św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich. Natomiast o godz. 10:00 rozpocznie się wydarzenie towarzyszące Festiwalowi - Cudowna moc bukietów organizowana przez Instytut Dziedzictwa, w ramach którego organizowany jest konkurs na tradycyjny Bukiet Zielny na Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.
Festiwal Pierogów zakończy się w niedzielę (17 sierpnia), wtedy też (o godz. 12:00) ogłoszone zostaną wyniki „Konkursu publiczności" i „Konkursu jury" i wręczone zostaną nagrody.
Skład jury na Festiwalu Pierogów: Magdalena Wójcik: dziennikarka Gazety Wyborczej, dziennikarka magazynu "Smak" oraz organizator "Najedzeni Fest", Bartek Kieżuń: dziennikarz magazynu: "KUKBUK", Marcin Polus i Leszek Kawa: kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.